UPOZORNĚNÍ: Z důvod, že prodejce zboží Gadgets House s.r.o. přestal fungovat a reagovat na objednávky, tak jsem dočasně mimo provoz. Budeme hledat vhodnou náhradu a pokusíme se brzy vrátit do hry.

Jak zamrazit špenát?

Špenát je důležitou listovou zeleninou, která by neměla chybět v našem jídelníčku. Sice v sobě neukrývá tolik železa, jak se donedávna tvrdilo, ale obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které jsou prospěšné pro lidské zdraví. V kuchyni má špenát také mnoho využití. Dá se podávat jako zeleninová příloha k masu, uvařit ve formě špenátové polévky nebo ho můžete použít třeba do těstovin či palačinek.

jak-zamrazit-spenat

Jak zamrazit špenát? (Zdroj fotky: Freepik.com)

Čerstvé špenátové lístky se pak hodí na přípravu zdravého smoothie nebo do salátů. Máte-li vypěstovaného špenátu nadbytek a potřebujete-li ho uchovat na později, doporučuji vám špenát zamrazit. Mražení špenátu není nic složitého a zvládne to i úplný začátečník v kuchyni. Aby si špenát uchoval svou chuť, barvu a množství živin, je však důležité při mražení dodržet pár zásad.

Špenát zkuste zamrazit hned po sklizni. Pro mražení vyberte listy, které vypadají čerstvě. Zažloutlé, nahnilé a jinak poškozené listy do mrazáku nedávejte. Pak máte na výběr tři možnosti. Buď dáte špenát do mrazáku tak, jak vypadá po sklizni. Nebo ho napřed budete blanšírovat, čímž se prý ve špenátu udrží více živin. Poslední variantou je mražení již ochuceného špenátu.

V prvním případě lístky špenátu jen omyjte, nechte oschnout (případně lístky osušte papírovou utěrkou) a poté je zamrazte v plastových sáčcích nebo krabičkách. V druhém případě se pusťte do blanšírování. Špenátové listy nechte minutu v horké lázni a pak je ihned přendejte do ledové vody s kousky ledu. Následně špenát slijte, naporcujte a vložte do mrazničky.

Jestliže jste se rozhodli pro třetí možnost, zmražením ochuceného špenátu získáte základ pro mnoho jídel, což vám zajisté v hektických dnech v kuchyni přijde vhod. Lístky špenátu omyjte pod vodou. Poté nechte na pánvi rozpustit máslo a pak na něm do zlatova osmahněte nakrájenou cibuli. Jakmile je cibulka hotová, přidejte k ní špenát. Směs pak osolte, opepřete a nechte dusit doměkka. Vychladlou směs pak naporcujte a vložte do mrazáku.

Klasicky je dobré zamražený špenát opatřit popiskem s názvem mražené zeleniny a datem zamražení. Později vám to usnadní orientaci v mrazáku a předejdete tím i situaci, že by vám špenát v mrazáku zůstal déle, než je pro něj vhodné. Podobně jako u ostatní zeleniny, jednou rozmražený špenát se již nedoporučuje znovu zamrazit. Rozmrazujte tedy vždy jen takové množství, které jste schopni jednorázově sníst.

Pro Dudlu napsala: Tereza Strohmeierová

Vyberte si zahradnické potřeby:

Pokračujte v čtení blogu: